Quantcast
Channel: Bær – Fru Timian
Viewing all 36 articles
Browse latest View live

Frokosthorn og solbærsyltetøy

$
0
0

Har du fremdeles solbæra hengende på buskene i hagen? Vår solbærbusk (eller heter det tre) greide det kunststykke å dø i løpet av vinteren, så her i huset blir det sparsommelig med solbær i år. Jeg har kjøpt ny busk, men den er for liten til at det blir noen avling å snakke om. Heldigvis har jeg fremdeles litt syltetøy fra i fjor i fryseren.

Jeg synes solbærsyltetøy er skikkelig godt. Den aller beste måten å spise det på, er etter min smak å riste en brødskive til den blir skikkelig gyllenbrun og sprø, legge på et godt lag med smør på skiva og så toppe det hele med rørt solbærsyltetøy! Nytelse!

Dette blir et ganske søtt syltetøy. Litt politisk ukorrekt i disse tider, men dette er slik pappa alltid kokte solbærsyltetøyet hjemme hos oss. For når det kom til solbærsyltetøyet, var det pappa som var sjefen. Du får trøste deg med at solbær har rikelig med c-vitamin og antioksidanter.

Solbærsyltetøy
1 kg solbær
1 l vann
2 kg sukker

Ha solbær og vann i en kasserolle og kok opp. La det småkoke i 10 minutter. Bruk en skje til å ta av skummet som danner seg på toppen. Ta kasserollen av plata og tilsett sukkeret. Rør til alt er oppløst. Fordi det er så mye sukker, trenger du ikke å bruke noe fortykningsmiddel. Avkjøl syltetøyet før du har det over i bokser og fryser det ned. Det kan også has på sterile glass og settes mørkt og kaldt.

Her er oppskriften på hornene som ligger ved siden av syltetøyet også:
Dette trenger du til 32 Frokosthorn

2 dl vann
3 dl melk
50 g gjær
3 dl cottage cheese
1 dl linfrø
1 dl solsikkefrø
1 dl sesamfrø
1,3 l hvetemel
1 ts salt
2 ts honning

Varm opp vann og melk til det blir fingervarmt, og rør ut gjæren i væsken. Sett til side halvparten av frøene til utbakingen. Ha resten i en bakebolle sammen med væsken, cottage cheesen, hvetemelet, salt og honning, og rør til du får en jevn og glatt deig. Det er lurt å ikke tilsette alt hvetemelet med en gang, men se det litt an. Det er ikke sikkert at du trenger riktig alt. Deigen er passe fast når den akkurat slipper bakebollen.

Dekk til bollen med et bakeklede og la deigen heve til dobbel størrelse. Det tar omlag 45 minutter.

Sett stekeovnen på 225 grader.

Slå deigen ut på et melet bakebord. Kna den litt sammen og del den i 4 like store deler. Kjevle hver del ut til en runding på ca. 30 cm i diameter og del den opp i 8 trekanter som du ruller sammen som horn. Start ytterst og rull innover.

Bland resten av frøene på et fat. Pensle de ferdigrullede hornene med vann på toppen og dypp dem i frøblandingen. Sett dem på et bakepapirkledd stekebrett med skjøten ned. Dekk til stekebrettet med et klede og la hornene etterheve i ca. 20 minutter.

Stekes midt i ovnen i ca. 15 minutter. La dem avkjøles på en bakerist.
Disse hornene er kjempefine å fryse ned.

Det er ikke helt tiden for solbær ennå, men kanskje du, som jeg, har en nedfryst pose med solbær i fryseren? Ellers får du gjemme oppskriften til august.


Saftige blåbærmuffins

$
0
0

Jeg har hatt denne oppskriften på trykk tidligere også, men den er så god at jeg setter den gjerne på igjen mange flere ganger! Er du ferdig med årets blåbærturer eller har du planer nå i helga? Her har du supersaftige muffins du kan bruke blåbærene til. Skulle du være av typen som ikke har lyst, tid eller anledning til å gå på blåbærplukke tur, selger du amerikanske muffins i butikken. Det er det jeg har brukt på bildet her. Bruker du norske skogsblåbær, som jeg må si er bedre enn de amerikanske, blir muffinsene mer blå gjennom det hele.

God bakst!

Dette trenger du til 12 muffins
400 g hvetemel
2 ts bakepulver
½ ts natron
175 g brunt sukker
100 g smør
2 egg
1 ½ dl matfløte
1 dl matyoghurt
100 g blåbær, ferske eller frosne

Stekes på 200 grader i 20-25 minutter.
Sett muffinsformer oppi et muffinsbrett.

Muffins som dette er virkelig fort gjort å lage. Den krever ingen miksmaster og nesten ingen rørejobb med bare håndkraft heller. Noen runder med sleiva er det eneste som skal til.

Bland hvetemel, bakepulver, natron og sukker i en bolle. Smelt smøret og bland det sammen med egg, fløte og yoghurt og ha det oppi bollen sammen med det tørre. Rør det kjapt sammen. Rør forsiktig inn blåbærene.

Fordel røren i muffinsformene. Har du ikke et muffinsbrett, kan det være lurt å ha muffinsformene doble slik at de holder fasongen.

Plasser muffinsbrettet, eller løsformene oppå et stekebrett og stek muffinsene på nest nederste rille. Bruk en bakepinne for å sjekke om muffinsene er gjennomstekt. Stikk pinnen midt nedi en av muffinsene. Er pinnen tørr, er muffinsene ferdige mens hvis det fester seg røre til pinnen, må de få noen flere minutter i stekeovnen. Hvelv muffinsene ut av muffinsbrettet og la dem avkjøles på en bakerist.

Morellmuffins!

$
0
0

Barndommens sensommere var bestandig fulle av moreller. Onkel brukte å kjøre traktoren bort til de staselige bærtrærne lengst borte i den store gårdshagen. Så klatret vi opp på lesseapparat  og traktortak og spiste alt hva magen orket og mer til.

Nå bruker jeg til tider store summer på de butikkjøpte bærene og de er verdt hver eneste krone.

Her får de følge av ricottaost, smør og egg og blir deilige, smakfulle muffins. Før jeg kommer til oppskriften, vil jeg gi deg noen alternativer. Ricotta kan erstattes av en lik blanding av cottage cheese (som moses med en food processor) og crème fraîche eller crème fraîche og naturell kremost. Og så kan du selvfølgelig erstatte morellene med kirsebær.

Til 12 ostekakemuffins med moreller
250 g ricotta, ev. cottage cheese og crème fraîche
2 store egg
150 g melis
200 g hvetemel
1 1/2 dl H-melk
150 g moreller + 12 hele moreller

Sett stekeovnen på 180 grader og kle et muffinsbrett med muffinsformer. Her har jeg klippet ut vanlig bakepapir i kvadrater på ca. 12,5 x 12,5 cm som jeg har lagt i brettet.

Ha ricottaen, eller den ostemassen som du bruker, i en bolle sammen med eggene og melisen og pisk det kjapt sammen. Tilsett hvetemelet og melka og pisk til du har en klumpfri røre.

Har du en kjekk anordning som fjerner steinene på morellene, bruker du den. Jeg har ikke det, så jeg deler dem i to, pirker ut steinen og deler hver halvdel igjen i to. Så blander du dem inn i røra.

Fordel røra i muffinsformene før du stikker en hel morell, med stilk, halvveis ned i hver muffins. Sett brettet på nederste rille i stekeovnen og stek muffinsene i 20–25 minutter. De er ferdige når de har fått noen gyllenbrune flekker her og der og morellene ser ut som de har lyst til å sprette ut.

Ta muffinsene ut av brettet og la dem avkjøles på en bakerist. Husk å gjør gjestene dine oppmerksomme på at det er stein i de hele morellene i midten.

Plomme- og bjørnebærpai

$
0
0

Har du fremdeles plommer enten hengende på et tre i hagen eller i noen poser i kjelleren? Bruk opp noen av dem for å lage denne kjempegode paien!

Har du først funnet deg en perfekt paioppskrift, kan du variere den i alle mulige retninger. Det gjør jeg med denne! Jeg bruker den til rabarbra, epler, pærer, nektariner og som her; til plommer og bjørnebær. I og med at disse fruktene og bærene har forskjellig søthetsgrad, varierer jeg sukkermengden i fyllet ut i fra det. Rabarbraen får betydelig større sukkerfølge enn dagens plommer og bjørnebær. Og bruker jeg en større paiform, øker jeg fyllmengden noe. Deigen til paibunnen er stor nok til en rundform på 30 cm i diameter.

Er du glad i å lage pai, er det kjekt å ha et glass med tørkede erter, kikerter eller bønner stående på kjøkkenet. De kan brukes om og om igjen til forsteking av paibunnen. Jeg har brukt de samme kikertene i mange år til dette formålet.

Du husker kanskje jeg hadde oppskriften på en rabarbrapai på bloggen min tidligere i år. Oppskriften er nesten den samme. Den finner du her.

Ingrediensliste
Paibunn
175 g hvetemel
1/2 ts sukker
120 g kjøleskapskaldt smør
2–4 ss iskaldt vann

Fyll
450 g plommer
150 g bjørnebær
100 g sukker
1 ss maisenna

Topping
100 g hvetemel
40 g brunt sukker
20 g vanlig sukker
1 ts vaniljesukker
80 g smør

Smør en paiform eller ildfast form. Her bruker jeg en paiform med løs bunn på 23 cm i diameter.

Ha hvetemelet og sukker i en food processor. Del opp smøret i terninger og kjør det inn sammen med melet. Tilsett nok vann til at du akkurat greier å samle deigen til en klump. Ikke kjør food processoren mer rundt enn akkurat nødvendig, da får du en seig paideig. Klem deigen flat og pakk den inn i plastfolie. Legg den i kjøleskapet i minst 30 minutter.

Mens food processoren fremdeles er skitten, lager du toppingen. Ha alle ingrediensene i processoren og bland dem sammen. Du kan også gjøre dette for hånd. Sett det til side til etterpå.

Jeg liker beste å kjevle paideig ut mellom to lag med plastfolie. Dryss litt hvetemel på en dobbel bredde plastfolie. Legg på deigen og dryss litt mel over før du legger på et dobbel bredde med ny folie. Kjevle deigen ut til den er stor nok til å gå oppover og over kantene på paiforma. Løft på plastfolien innimellom og dryss over mer mel hvis nødvendig. Vend deigen innimellom også.

Ta av plasten på den ene siden. Løft deigen over i paiforma og klapp den på plass mens du fremdeles har plasten på plass på oversiden. Grovklipp kantene rundt før du klemmer dem til. Sett forma i kjøleskapet i 30 minutter.

Sett stekeovnen på 190 grader.

Del opp plommene i båter og fjern steinene. Bland dem sammen med bjørnebærene, sukker og maisenna i en bolle. Hell fyllet oppi paiforma og fordel toppingen over til slutt. Sett forma på et bakepapirkledd stekebrett (det kommer til å boble over under stekinga) og stek paien på nederste rille i ca. 1 time og 20 minutter.

La paien avkjøles litt før den nytes. Kan gjerne serveres med is eller vaniljesaus.

 

Bringebærsnurrer

$
0
0

Lyst på søt, luftig, lunka og akkurat passe klissete gjærbakst? Da tror jeg disse bringebærsnurrene er tingen for deg! Her bruker jeg bolleoppskrifta mi som grunndeig. Den er kjempegod og gir bestandig perfekt resultat. Det tror jeg (nesten) alle som har prøvd den er enig i. Ingen annen oppskrift jeg har hatt på trykk noe sted, har jeg fått felre tilbakemeldinger på – i posivit forstand – enn den! Det er denne jeg bruker når jeg lager kanelsnurrer og epleboller også.

For andledningen har jeg altså fylt deigen med bringebærsyltetøy og mandler, og det kan jeg forsikre om at er en knakende god kombinasjon. Jeg bruker godt bringebærsyltetøy når jeg baker. Et syltetøy som består av en større andel bær enn sukker. Da synes jeg bollene blir best!

Lykke til med baksten og kos deg! Husk at snurrene er ypperlige å fryse ned også.

Dette trenger du for å bake 16 store bringebærsnurrer
100 g smør
ca. 550 g hvetemel
90 g sukker
½ ts bakepulver
1 ts kardemomme
¼ ts salt
3 1/2 dl melk
50 g gjær eller 1 pk tørrgjær

Fyll
200 g bringebærsyltetøy
2 dl mandelflak
1 egg til pensling

     

Smuldre smøret i melet. Det kan gjøres for hånd eller i en food processor. Bland i resten av det tørre. Bruker du tørrgjær blander du det inn sammen med resten av det tørre.

Varm melken til 37 grader og rør ut den ferske gjæren i den hvis det er det du bruker. Mens mikseren går på forholdsvis lav hastighet, tilsetter du væsken i en stråle. Elt deigen godt sammen til alt melet et godt innarbeidet og deigen begynner å slippe bollen så vidt. Dette er en forholdsvis løs deig, men vær ikke bekymret av den grunn.

Dekk bollen med et bakeklede eller plastfolie og sett den på et lunt sted til heving. Den skal heve til den har blitt omtrent dobbelt så stor. Det tar omlag 45 minutter.

Når deigen er hevet første gang, drysser du et tynt lag med hvetemel på bakebordet og hvelver deigen over. Kjevle den ut til du får en leiv på ca. 60 x 40 cm. Løft opp deigen litt innimellom for å forsikre deg om at den ikke setter seg fast. Dryss eventuelt på litt mer mel, men ikke bruk mer mel enn strengt tatt nødvendig.

Fordel bringebærsyltetøyet jevnt utover, men ikke helt ut i kantene. Dryss over mesteparten av mandelflakene. Hold igjen litt for pynt. Rull deigen sammen som en rullekake, start på den ene langsiden. Bruk en kniv og skjær opp i 16 like store deler. Legg dem over på et bakepapirkledd stekebrett. Dekk dem til med plastfolie og la dem etterheve i 20–25 minutter.

Sett stekeoven på 225 grader.

Pisk sammen egget og pensle bringebærsnurrene før du drysser over resten av mandelflakene. Stekes på nederste rille i stekeovnen i 12–15 minutter. La dem avkjøles på en bakerist.

Bløtkake med blåbær og valnøtter

$
0
0

Jeg kjenner mange som får svetteperler i panna bare ved tanken på å bake sitt eget sukkerbrød. Tidligere forsøk har mer blitt krater enn flotte bløtekaker. Da har de ikke prøvd denne sukkerbrødoppskriften! Følger du min fremgangsmåte garanterer jeg at du ender opp med et sukkerbrød som er et sted mellom 5 og 6 centimeter høyt, og det uten krater i midten.

Det er lurt å ta eggene ut av kjøleskapet dagen før du skal lage sukkerbrød. Romtempererte egg greier å ta opp mer luft når de piskes til eggedosis enn kjøleskapskalde. Når det er sagt, må jeg også skynde meg å tilføye at det definitivt ikke er noen krise om du skulle glemme det. Jeg er veldig ofte dårlig på langtidsplanlegging som dette, dersom planlegging fra en dag til en annen kan kalles langtidsplanlegging, slik at jeg må ta eggene rett ut fra kjøleskapet når jeg skal lage et sukkerbrød. Da knekker jeg dem bare oppi miksebollen og så lar jeg dem stå der i 10 minutter før jeg tilsetter sukkeret og setter igang med piskingen. Går så bra så!

Vil du ha jordbær, bringebær og blåbær på kaken, finner du oppskriften på det her.

Sukkerbrød
5 egg
200 finkornet sukker
200 hvetemel
1 ½ ts bakepulver

Fyll og pynt
1–2 dl melk eller appelsinjuice
5 dl kremfløte
150 g sitronkrem/lemon curd – kjøpt ferdig
50 g valnøtter
150 g godt kirsebærsyltetøy
2 ½ dl vaniljekrem – lag selv eller kjøp ferdig
150 g blåbær

Vaniljekrem
½ vaniljestang
2 ½ dl melk
2 store eggeplommer
50 g sukker
1 ½ ss maisenna 

Start med å sette på stekeovnen på 200 grader og smøre en rundform på 24 cm godt med smør eller formfett rundt kantene. Legg bakepapir i bunnen.

Ha eggene og sukkeret i en miksmasterbolle og pisk det til en luftig og blank eggedosis, ca. 5 minutter. Bland sammen hvetemel og bakepulver i en bolle før du sikter det i eggedosisen. Bruk en slikkepott og rør med store og bestemte bevegelser til alt melet er innarbeidet i eggedosisen.

Hell røra over i rundforma og sett den på nederste rille i stekeovnen. Samtidig skrur du ned varmen til 170 grader. Stek sukkerbrødet i ca. 35 minutter. Stikk en grillpinne el. midt inn i kaka for å sjekke om den er ferdig stekt. Er pinnen tørr, er sukkerbrødet ferdig. Hvelv det over på en bakerist og la det stå opp ned i forma til det er avkjølt.

Vaniljekremen lager du på følgende måte: Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene med en kniv eller teskje. Ha frøene, stangen og melken i en kasserolle og kok opp. Visp lett sammen eggeplommer, sukker og maisenna i en annen bolle. Når melken når kokepunktet, heller du den over i eggblandingen mens du rører det sammen. Rør til alt sukkeret er oppløst. Hell så blandingen tilbake i kasserollen. Varm opp blandingen på ganske svak varme mens du hele tiden rører med en tresleiv. Vaniljekremen vil tykne ganske fort. Sett vaniljekremen til avkjøling.

Del sukkerbrødet i 3 lag og legg det nederste over på et kakefat. Dynk det med melk eller juice. Pisk en lett krem av kremfløten. Ta ut litt i underkant av 1/3 av kremen og bland den med sitronkremen. Fordel den over kakebunnen. Hakk opp valnøttene og dryss mesteparten av dem over kremen. La litt være igjen til pynt på toppen. Legg på neste etasje og dynk med melk eller juice. Fordel kirsebærsyltetøyet på sukkerbrødet.

Bland en ny tredjedel av kremen (litt under) med vaniljekremen og fordel den over kirsebærsyltetøyet. Legg over toppen av sukkerbrødet og fordel resten av kremen over. Dryss over blåbærene og resten av valnøttene.

En bløtkake ser alltid best ut samme dag som den blir lagd. Sukkerbrødet er derimot helt fint å lage god tid i forveien, for det tåler godt å bli fryst. La det bare tine igjen i romtemperatur. Du kan også dele opp og dynke dagen før servering, og gjøre alt klart. Da vil selve krempiskingen og monteringen gå på noen minutter.

Kos deg!

Hjemmelagd plommesyltetøy

$
0
0

Har du fremdeles noen plommer hengede ute som du ikke har fått plukket inn? Eller står det en bøtte med godt modne plommer pent plassert i boden? Bare ventende på en god oppskrift for å få brukt dem?

Her kommer løsningen! Del plommene i to, fjern steinen og ha dem i en kasserolle sammen med sukker. Så greier disse to ingrediensene, med hjelp av litt varme, å bli et supergodt syltetøy. Tenk om alt i livet kunne vært så enkelt!

Jeg bruker halvparten så mye sukker som plommer.

Dette trenger du for å koke en akkurat passe porsjon med plommesyltetøy
2 deler plommer (uten stein)
1 del sukker

Del plommene i to og ta ut steinene. Ha plommene i en kasserolle sammen med sukkeret og rør rundt. Jeg bruker å koke det riktig så lenge. Lenge nok til at all saften, som først kommer ut av plommene, nesten har kokt helt inn igjen. Da sitter jeg igjen med et skikkelig massivt syltetøy som er helt perfekt å plassere oppå en tykk skive med god ost eller bare en nystekt skive brød. Du kan jo for eksempel bake dette landbrødet.

Du kan også, med stort hell, koke det bare litt, for så å servere det lunkent med en fløteskvett på toppen. Da snakker vi barndommens bestemordessert!

Kos deg!

Hjemmelagd jordbærsyltetøy

$
0
0

Som en hver annen nordmann med vett og forstand elsker jeg de norske jordbærene og spiser så mye som jeg overhode greier. Og for å beholde sommerfølelsen utover høsten og vinteren også, lager jeg massevis av deilig jordbærsyltetøy. Det aller meste rører jeg sammen og putter i fryseren. Men noen glass med kokt syltetøy er også godt. Her går du min oppskrift på begge deler.

Sørg for å bruke faste, fine bær når du sylter og rører syltetøy. Er de våte og vassne, passer de bedre til koking enn røring.

Dette trenger du for å lage rørt jordbærsyltetøysyltetøy
2 kg jordbær
1 pose frysepulver
500 g sukker

Rens jordbærene og fjern hamsen. Del dem i mindre biter. Vil du ha et litt tykt syltetøy, kan du mose halvparten av bærene med en stavmikser eller i en food processor mens du bare rører den andre delen. Det bruker jeg ofte å gjøre.

Bland sammen frysepulver og sukker og ha det oppi sammen med bærene. Rør godt til alt sukkeret er oppløst. Det er best å bruke helt finkornet sukker når du rører sammen som dette. Ha syltetøyet i beger og putt dem oppi fryseren. Opptint syltetøy holder seg i kjøleskapet i 4-5 dager.

Dette trenger du for å lage kokt jordbærsyltetøy
tette syltetøyglass
2 kg jordbær
1 pose syltepulver
500 g sukker

Det er litt mer bestemor over det kokte jordbærsyltetøyet, men det meste av det som kom fra bestemor var jo godt! Kunsten er å ikke koke det for lenge, da blir det tamt i både smak og farge.

Først må du sterilisere glassene og strikkene. Ha dem opp i en kasserolle med kokende vann og la det koke i noen minutter. Legg dem så inn i stekeovnen, på 100 grader, og la dem ligge der til du skal bruke dem. Det er viktig å ikke borti strikkene og toppene av glassene med fingrene slik at det kommer bakterier på dem.

Ta av hamsen og del opp jordbærene og ha dem opp i en kasserolle. La det koke opp. Ha så i frysepulveret. La det småkoke i 2 minutter, ikke mer. Bruk en skje til å ta av skummet som danner seg på toppen. Ta kasserollen av plata og tilsett sukkeret. Rør rundt til sukkeret er oppløst. Ta ut vaniljestangen, tørk av den og ha den i ett glass med sukker. Så kan du bruke den senere også. Ha syltetøyet så forsiktig over i de steriliserte glassene. Hvis du søler på kanten må du tørke godt av før du fester lokket.

La glassene stå på hodet til de har blitt kalde. Settes så kaldt i kjøleskapet eller en kald kjeller.

God sylting!

 

 

 


Deilig blåbærsyltetøy

$
0
0

Blåbærene er modne og ryktene forteller at det er mange av dem rundt om i de norske skoger i år. Har du vært på blåbærtur i år? Jeg har fått tak i noen blpbær, men har et håp om at jeg skal få kommet meg ut en ettermiddag denne uka for å se om jeg kan fylle en bøtte (så får vi se om bøtta blir stor eller liten).

Vi spiser masse blåbærsyltetøy her hjemme i løpet av året. Både pannekaker, sveler og arme riddere blir lykkelige når de får følge av et godt blåbærsyltetøy.

Jeg koker blåbærsyltetøyet mitt med enten syltesukker eller med Jam syltepulver selv om jeg bruker å fryse ned det kokte syltetøyet også. Jeg har bedre plass i fryseren enn i kjøleskapet hvor syltetøyet ellers må stå av mangel på en kald kjeller.

kokt blåbærsyltetøy

Dette trenger du for å lage kokt blåbærsyltetøy
2 kg skogsblåbær
600-700 g sukker
1/2 vaniljestang eller tilsvarende mengde hjemmelaget vaniljesukker
1 pose syltepulver
(eller 600-700 g syltesukker og ikke noe syltepulver ved siden av)

blåbær til sylting

Rens blåbærene godt først.

Ha bærene i en kasserolle. Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene. Ha dem i kasserollen sammen med bærene. Legg på lokk og kok opp på sterk varme. Rør rundt noen ganger mens du lar bærene koke forholdsvis kraftig i 5-6 minutter.

I mens blander du sammen sukkeret og syltepulveret (hvis du bruker det). Ta kjelen av varmen og rør inn sukkeret. Sett kjelen tilbake på varmen og la syltetøyet koke opp igjen før du heller det oppi steriliserte syltetøyglass – hvis du skal oppbevare syltetøyet mørkt og kjølig – eller i frysebeger – hvis du tenker å fryse ned syltetøyet.

hjemmelaget blåbærsyltetøy

Hvordan sterilisere sylteglass?
Vask glass og strikk godt og skyll dem i kokende vann. Legg dem så på en helt ren rist i stekeovnen på 100 grader i 10 minutter.

For best resultat, er det viktig at glasset er helt tørt når du har i syltetøyet, og at du tørker vekk eventuelt søl langs kanten. Fyll også syltetøyglassene så fulle som mulig slik at det blir plass til minst mulig luft i glasset.

 

Frisk bringebærsmoothie

$
0
0

Den beste smoothien lager du på 3 minutter!

Har du en blender er det virkelig ikke mange straksene som går med for å lage en superfrisk og god smoothie. Og den du lager selv, er mye bedre enn de du kjøper ferdig på flaske i butikken. Den hjemmelagde får, naturlig nok, en mye friskere smak.

Hos oss elsker ungene å lage sine egne varianter, gjerne når de kommer hjem fra skolen og det fremdeles er noen timer igjen til det skal spises middag. Da fungerer smoothien som et genialt mellommåltid. Jeg liker også veldig godt å drikke det når jeg kjenner kroppen har godt av en skikkelig boost. Et ekstra kick før jeg skal ut å holde et foredrag, etter at jeg har trent eller er småsulten på kvelden og ikke har lyst på brødskive.

Morsomt nok har jeg oppdaget at det å kjøpe ferdige smoothieblandinger, med for eksempel skogsbær og bananer, som ligger i frysedisen, er veldig mye dyrere enn å kjøpe de frosne bærposene som ligger helt inntil smoothieblandingene. Sånn er det iallfall hos min lokale Rema 1000. Så lager jeg heller mine egne blandinger når jeg lager smoothien. I denne versjonen bruker jeg bare bringebær og banan i tillegg til gresk yoghurt og en god eplejuice.

PS! Du kan lage smoothie ved hjelp av en matprosessor eller stavmisker også – bare så det er sagt!

bringebærsmoothie

Dette trenger du for å lage 2 glass bringebærsmoothie
200 g frosne bringebær
½ banan
1 dl eplejuice
1 dl gresk yoghurt

hvordan lage bringebærsmoothie

Ha alle ingrediensene i en blender og kjør knivene til du får en klumpfri smoothie.

Hell det over i to serveringsglass. Pynt gjerne med en bringebær og kanskje et mynteblad.

bringebærsmoothie med banan

Kos deg!

Bringebærsnurrer

$
0
0
bringebærsnurrer

Lyst på søt, luftig, lunka og akkurat passe klissete gjærbakst? Da tror jeg disse bringebærsnurrene er tingen for deg! Her bruker jeg bolleoppskrifta mi som grunndeig. Den er kjempegod og gir bestandig perfekt resultat. Det tror jeg (nesten) alle som har prøvd den er enig i. Ingen annen oppskrift jeg har hatt på trykk noe sted, har jeg fått felre tilbakemeldinger på – i posivit forstand – enn den! Det er denne jeg bruker når jeg lager kanelsnurrer og epleboller også.

For andledningen har jeg altså fylt deigen med bringebærsyltetøy og mandler, og det kan jeg forsikre om at er en knakende god kombinasjon. Jeg bruker godt bringebærsyltetøy når jeg baker. Et syltetøy som består av en større andel bær enn sukker. Da synes jeg bollene blir best!

Lykke til med baksten og kos deg! Husk at snurrene er ypperlige å fryse ned også.

Dette trenger du for å bake 16 store bringebærsnurrer
100 g smør
ca. 550 g hvetemel
90 g sukker
½ ts bakepulver
1 ts kardemomme
¼ ts salt
3 1/2 dl melk
50 g gjær eller 1 pk tørrgjær

Fyll
200 g bringebærsyltetøy
2 dl mandelflak
1 egg til pensling

     

Smuldre smøret i melet. Det kan gjøres for hånd eller i en food processor. Bland i resten av det tørre. Bruker du tørrgjær blander du det inn sammen med resten av det tørre.

Varm melken til 37 grader og rør ut den ferske gjæren i den hvis det er det du bruker. Mens mikseren går på forholdsvis lav hastighet, tilsetter du væsken i en stråle. Elt deigen godt sammen til alt melet et godt innarbeidet og deigen begynner å slippe bollen så vidt. Dette er en forholdsvis løs deig, men vær ikke bekymret av den grunn.

Dekk bollen med et bakeklede eller plastfolie og sett den på et lunt sted til heving. Den skal heve til den har blitt omtrent dobbelt så stor. Det tar omlag 45 minutter.

Når deigen er hevet første gang, drysser du et tynt lag med hvetemel på bakebordet og hvelver deigen over. Kjevle den ut til du får en leiv på ca. 60 x 40 cm. Løft opp deigen litt innimellom for å forsikre deg om at den ikke setter seg fast. Dryss eventuelt på litt mer mel, men ikke bruk mer mel enn strengt tatt nødvendig.

Fordel bringebærsyltetøyet jevnt utover, men ikke helt ut i kantene. Dryss over mesteparten av mandelflakene. Hold igjen litt for pynt. Rull deigen sammen som en rullekake, start på den ene langsiden. Bruk en kniv og skjær opp i 16 like store deler. Legg dem over på et bakepapirkledd stekebrett. Dekk dem til med plastfolie og la dem etterheve i 20–25 minutter.

Sett stekeoven på 225 grader.

Pisk sammen egget og pensle bringebærsnurrene før du drysser over resten av mandelflakene. Stekes på nederste rille i stekeovnen i 12–15 minutter. La dem avkjøles på en bakerist.

Bløtkake med blåbær og valnøtter

$
0
0
sukkerbrød med sitronkrem og blåbær

Jeg kjenner mange som får svetteperler i panna bare ved tanken på å bake sitt eget sukkerbrød. Tidligere forsøk har mer blitt krater enn flotte bløtekaker. Da har de ikke prøvd denne sukkerbrødoppskriften! Følger du min fremgangsmåte garanterer jeg at du ender opp med et sukkerbrød som er et sted mellom 5 og 6 centimeter høyt, og det uten krater i midten.

Det er lurt å ta eggene ut av kjøleskapet dagen før du skal lage sukkerbrød. Romtempererte egg greier å ta opp mer luft når de piskes til eggedosis enn kjøleskapskalde. Når det er sagt, må jeg også skynde meg å tilføye at det definitivt ikke er noen krise om du skulle glemme det. Jeg er veldig ofte dårlig på langtidsplanlegging som dette, dersom planlegging fra en dag til en annen kan kalles langtidsplanlegging, slik at jeg må ta eggene rett ut fra kjøleskapet når jeg skal lage et sukkerbrød. Da knekker jeg dem bare oppi miksebollen og så lar jeg dem stå der i 10 minutter før jeg tilsetter sukkeret og setter igang med piskingen. Går så bra så!

Vil du ha jordbær, bringebær og blåbær på kaken, finner du oppskriften på det her.

Sukkerbrød
5 egg
200 finkornet sukker
200 hvetemel
1 ½ ts bakepulver

Fyll og pynt
1–2 dl melk eller appelsinjuice
5 dl kremfløte
150 g sitronkrem/lemon curd – kjøpt ferdig
50 g valnøtter
150 g godt kirsebærsyltetøy
2 ½ dl vaniljekrem – lag selv eller kjøp ferdig
150 g blåbær

Vaniljekrem
½ vaniljestang
2 ½ dl melk
2 store eggeplommer
50 g sukker
1 ½ ss maisenna 

Start med å sette på stekeovnen på 200 grader og smøre en rundform på 24 cm godt med smør eller formfett rundt kantene. Legg bakepapir i bunnen.

Ha eggene og sukkeret i en miksmasterbolle og pisk det til en luftig og blank eggedosis, ca. 5 minutter. Bland sammen hvetemel og bakepulver i en bolle før du sikter det i eggedosisen. Bruk en slikkepott og rør med store og bestemte bevegelser til alt melet er innarbeidet i eggedosisen.

Hell røra over i rundforma og sett den på nederste rille i stekeovnen. Samtidig skrur du ned varmen til 170 grader. Stek sukkerbrødet i ca. 35 minutter. Stikk en grillpinne el. midt inn i kaka for å sjekke om den er ferdig stekt. Er pinnen tørr, er sukkerbrødet ferdig. Hvelv det over på en bakerist og la det stå opp ned i forma til det er avkjølt.

Vaniljekremen lager du på følgende måte: Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene med en kniv eller teskje. Ha frøene, stangen og melken i en kasserolle og kok opp. Visp lett sammen eggeplommer, sukker og maisenna i en annen bolle. Når melken når kokepunktet, heller du den over i eggblandingen mens du rører det sammen. Rør til alt sukkeret er oppløst. Hell så blandingen tilbake i kasserollen. Varm opp blandingen på ganske svak varme mens du hele tiden rører med en tresleiv. Vaniljekremen vil tykne ganske fort. Sett vaniljekremen til avkjøling.

Del sukkerbrødet i 3 lag og legg det nederste over på et kakefat. Dynk det med melk eller juice. Pisk en lett krem av kremfløten. Ta ut litt i underkant av 1/3 av kremen og bland den med sitronkremen. Fordel den over kakebunnen. Hakk opp valnøttene og dryss mesteparten av dem over kremen. La litt være igjen til pynt på toppen. Legg på neste etasje og dynk med melk eller juice. Fordel kirsebærsyltetøyet på sukkerbrødet.

Bland en ny tredjedel av kremen (litt under) med vaniljekremen og fordel den over kirsebærsyltetøyet. Legg over toppen av sukkerbrødet og fordel resten av kremen over. Dryss over blåbærene og resten av valnøttene.

En bløtkake ser alltid best ut samme dag som den blir lagd. Sukkerbrødet er derimot helt fint å lage god tid i forveien, for det tåler godt å bli fryst. La det bare tine igjen i romtemperatur. Du kan også dele opp og dynke dagen før servering, og gjøre alt klart. Da vil selve krempiskingen og monteringen gå på noen minutter.

Kos deg!

Hjemmelagd plommesyltetøy

$
0
0
plommesyltetøy

Har du fremdeles noen plommer hengede ute som du ikke har fått plukket inn? Eller står det en bøtte med godt modne plommer pent plassert i boden? Bare ventende på en god oppskrift for å få brukt dem?

Her kommer løsningen! Del plommene i to, fjern steinen og ha dem i en kasserolle sammen med sukker. Så greier disse to ingrediensene, med hjelp av litt varme, å bli et supergodt syltetøy. Tenk om alt i livet kunne vært så enkelt!

Jeg bruker halvparten så mye sukker som plommer.

Dette trenger du for å koke en akkurat passe porsjon med plommesyltetøy
2 deler plommer (uten stein)
1 del sukker
evt. syltepulver

Del plommene i to og ta ut steinene. Ha plommene i en kasserolle sammen med sukkeret og rør rundt. Jeg bruker å koke det riktig så lenge. Lenge nok til at all saften, som først kommer ut av plommene, nesten har kokt helt inn igjen. Da sitter jeg igjen med et skikkelig massivt syltetøy som er helt perfekt å plassere oppå en tykk skive med god ost eller bare en nystekt skive brød. Du kan jo for eksempel bake dette landbrødet.

Lager du mye syltetøy samtidig, som du tenker å ha på steriliserte glass, er det greit å bruke syltepulver når du koker. Bruk mengde etter anvisning på pakken. Lurer du på hvordan du skal sterilisere glass skikkelig? Her står det mer.

Du kan også, med stort hell, koke det bare litt, for så å servere det lunkent med en fløteskvett på toppen. Da snakker vi barndommens bestemordessert!

Kos deg!

Deilig blåbærsyltetøy

$
0
0
hjemmelaget blåbærsyltetøy

Blåbærene er modne og ryktene forteller at det er mange av dem rundt om i de norske skoger i år. Har du vært på blåbærtur i år? Jeg har fått tak i noen blpbær, men har et håp om at jeg skal få kommet meg ut en ettermiddag denne uka for å se om jeg kan fylle en bøtte (så får vi se om bøtta blir stor eller liten).

Vi spiser masse blåbærsyltetøy her hjemme i løpet av året. Både pannekaker, sveler og arme riddere blir lykkelige når de får følge av et godt blåbærsyltetøy.

Jeg koker blåbærsyltetøyet mitt med enten syltesukker eller med Jam syltepulver selv om jeg bruker å fryse ned det kokte syltetøyet også. Jeg har bedre plass i fryseren enn i kjøleskapet hvor syltetøyet ellers må stå av mangel på en kald kjeller.

kokt blåbærsyltetøy

Dette trenger du for å lage kokt blåbærsyltetøy
2 kg skogsblåbær
600-700 g sukker
1/2 vaniljestang eller tilsvarende mengde hjemmelaget vaniljesukker
1 pose syltepulver
(eller 600-700 g syltesukker og ikke noe syltepulver ved siden av)

blåbær til sylting

Rens blåbærene godt først.

Ha bærene i en kasserolle. Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene. Ha dem i kasserollen sammen med bærene. Legg på lokk og kok opp på sterk varme. Rør rundt noen ganger mens du lar bærene koke forholdsvis kraftig i 5-6 minutter.

I mens blander du sammen sukkeret og syltepulveret (hvis du bruker det). Ta kjelen av varmen og rør inn sukkeret. Sett kjelen tilbake på varmen og la syltetøyet koke opp igjen før du heller det oppi steriliserte syltetøyglass – hvis du skal oppbevare syltetøyet mørkt og kjølig – eller i frysebeger – hvis du tenker å fryse ned syltetøyet.

hjemmelaget blåbærsyltetøy

Hvordan sterilisere sylteglass?
Vask glass og strikk godt og skyll dem i kokende vann. Legg dem så på en helt ren rist i stekeovnen på 100 grader i 10 minutter.

For best resultat, er det viktig at glasset er helt tørt når du har i syltetøyet, og at du tørker vekk eventuelt søl langs kanten. Fyll også syltetøyglassene så fulle som mulig slik at det blir plass til minst mulig luft i glasset.

 

Frisk bringebærsmoothie

$
0
0
hvordan lage bringebærsmoothie

Den beste smoothien lager du på 3 minutter!

Har du en blender er det virkelig ikke mange straksene som går med for å lage en superfrisk og god smoothie. Og den du lager selv, er mye bedre enn de du kjøper ferdig på flaske i butikken. Den hjemmelagde får, naturlig nok, en mye friskere smak.

Hos oss elsker ungene å lage sine egne varianter, gjerne når de kommer hjem fra skolen og det fremdeles er noen timer igjen til det skal spises middag. Da fungerer smoothien som et genialt mellommåltid. Jeg liker også veldig godt å drikke det når jeg kjenner kroppen har godt av en skikkelig boost. Et ekstra kick før jeg skal ut å holde et foredrag, etter at jeg har trent eller er småsulten på kvelden og ikke har lyst på brødskive.

Morsomt nok har jeg oppdaget at det å kjøpe ferdige smoothieblandinger, med for eksempel skogsbær og bananer, som ligger i frysedisen, er veldig mye dyrere enn å kjøpe de frosne bærposene som ligger helt inntil smoothieblandingene. Sånn er det iallfall hos min lokale Rema 1000. Så lager jeg heller mine egne blandinger når jeg lager smoothien. I denne versjonen bruker jeg bare bringebær og banan i tillegg til gresk yoghurt og en god eplejuice.

PS! Du kan lage smoothie ved hjelp av en matprosessor eller stavmisker også – bare så det er sagt!

bringebærsmoothie

Dette trenger du for å lage 2 glass bringebærsmoothie
200 g frosne bringebær
½ banan
1 dl eplejuice
1 dl gresk yoghurt

hvordan lage bringebærsmoothie

Ha alle ingrediensene i en blender og kjør knivene til du får en klumpfri smoothie.

Hell det over i to serveringsglass. Pynt gjerne med en bringebær og kanskje et mynteblad.

bringebærsmoothie med banan

Kos deg!


Verdens beste syltetøy

$
0
0
rips- og bringebærsyltetøy
Det er mulig jeg bruker litt store ord her nå,...

De beste jordbærene fortjener den beste vaniljesausen

$
0
0
jordbær og vaniljesaus
Jeg simpelthen elsker jordbærsesongen vi er inne i nå! Disse...

De beste blåbærmuffinsene!

$
0
0
muffins med blåbær
Himmel og hav, fjell og fjord! Disse muffinsene er gode!...

Så lett lager du tyttebærsyltetøyet ditt selv!

$
0
0
tyttebærsyltetøy 2
For noen dager siden kom de snille naboene våre med...

Smuldrepai med blåbær

$
0
0

Min svigerinne Tina er en særdeles populær dame! Iallfall om man skal måle ut fra populariteten på oppskriftene hennes her på bloggen. To av de aller mest besøkte oppskriftene på Fru Timian er hennes Arvekyllingen og Tinas ostekake! Kanskje kommer denne blåbærpaien til å bli like populær?

Jeg har ikke fått den servert som blåbærpai hos henne, men som eplepai. Og det er jo det som er så genialt med denne oppskriften, den kan brukes til SÅ mange ulike typer frukt og bær. Herlig! Og den er superkjapp og superenkel å lage!

Det er ganske mye blåbær i paien og jeg har ikke tilsatt noe ekstra sukker annet enn det som er i toppingen. Jeg synes det gir smuldrepaien en veldig frisk og god smak. Liker du at kaker er veldig søte, kan du rører inn 100 g sukker sammen med blåbærene før du fordeler over smuldrelokket.

smuldrepai med blåbær

Oppskrift på kjapp smuldrepai med blåbær
her bruker jeg en form på 23 x 23 cm

175 g hvetemel
175 g sukker
175 g mykt smør
1 ts kanel
75 g lettkokte havregryn
750 g blåbær
vaniljeis til servering

Sett stekeovnen på 200 grader.

Ha hvetemel, sukker, smør og kanel i en matprosessor og kjør det sammen, eller bruk fingrene. Bland inn havregrynene. Da er det ikke lurt å bruke knivene på matprosessoren, for vi vil ha havregrynene hele.

Ha blåbærene i en ildfast form og fordel paideigen over. Dekk over slik at du får et helt lag eller legg det litt mer flekkete som jeg har gjort her.

Sett formen i stekeovnen. Det kan være lurt å sette den på et stekebrett i tilfellet det bobler over.

Stek paien i ca. 30 minutter, til paideigen har blitt gyllenbrun.

La paien avkjøles litt før du serverer den sammen med god vaniljeis.

Kos deg!

blåbærpai

blåbærpai med vaniljeis

Tante Tinas smuldrepai

enkel blåbærpai

 

 

 

 

 

Viewing all 36 articles
Browse latest View live